Vaikka olen asunut Englannissa jo kaksi ja puoli vuotta, vasta nyt sain tehtyä klassista englantilaista ruokaa. Kyseessä oli shepher's pie, joka on lähes sama kuin cottage pie, mutta lampaan jauhelihalla. Päällä on perunamuusia. Alkuperäinen ohje löytyy täältä. Oli hyvää ja melko suomalaistyylistä ruokaa. Tätä saa varmaan kaikissa englannin pubeissa ja annokset ovat sen kokoisia, että isoimmatkin miehenköriläät tulevat kylläisiksi.
Neljälle (runsaat annokset)
2 rkl kasviöljyä
1 iso sipuli, pieneksi leikattuna
1 iso porkkana, kuutioina
kourallinen (pakaste)herneitä
500 g jauhelihaa (laitoin siis lammasta)
1 rkl tomaattipyreetä
300 ml lihalientä
1 1/2 rkl Worcestershire-kastiketta (minä en tätä ostanut, laitoin vain vähän ketsuppia)
hieman tuoretta timjamia
Päälle:
350 g jauhoisia perunoita
350 g palsternakkaa (laitoin vain yhden ison, noin 100 g)
4 rkl maitoa
hyppysellinen raastettua muskottipähkinää
juustoraastetta (tämä ei ole välttämätön, itse laitoin vain ihan vähän)
Lämmitä öljy isossa paistinpannussa ja paista sipulia ja porkkanaa viitisen minuuttia. Lisää jauheliha ja herneet ja paista taas viitisen minuuttia. Lisää tomaattipyree ja minuutin kuluttua lihaliemi, Worcestershire-kastike ja timjami. Kun liemi alkaa kiehua vähennä lämpöä, laita kansi päälle ja anna hautua 20 minuuttia. Ota kansi pois ja paista kunnes lähes kaikki neste on haihtunut. Mausta mielesi mukaan. Kaada 2-2,5 litran uunivuokaan.
Leikkaa kuoritut perunat ja palsternakka paloiksi ja laita kattilaan kylmään suolattuun veteen. Keitä noin 15 minuuttia pehmeiksi, kaada vedet pois ja muussaa maidon ja muskotin kanssa. Lisää suolaa ja pippuria. Juustoraastetta voi lisätä muusin sekaan tai ripotella päälle, kuten ohjeessa lukee. Lusikoi muusi lihan päälle ja vetele haarukalla raitoja, jottei pinta olisi aivan tasainen.
Paista uunissa 180 asteessa noin 25 minuuttia, tai kunnes muusi on paikoittain saanut hieman kultaista väriä.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.