Poikaystäväni äiti on valmistanut tätä herkullista ruokaa monta kertaa ja kerran hän näytti minulle miten sitä tehdään. Olen kokeillut kaksi kertaa ja vaikka siitä tuleekin hyvää saan harjoitella vielä monta kertaa ennen kuin kehtaan tarjota sitä espanjalaisille.


Tässä yksi tapa valmistaa fabadaa neljälle. Tässä myös linkki toiseen hyvään ohjeeseen.

500 g valkoisia papuja (esim. nämä saattaisivat kelvata)

4 sipulia

1 dl oliiviöljyä

10 cm chorizo-makkaraa

10 cm morcilla-makkaraa (espanjalaista mustaa makkaraa)

vähintään 200 g pala sian savukylkeä (pekonia)

4 valkosipulinkynttä

suolaa, pippuria ja paprikajauhetta


Liota papuja yön yli. Seuraavan päivänä laita ne kattilaan ja lisää vettä niin että ne peittyvät. Keitä kuumaksi. Kun vesi alkaa kiehua lisää puoli lasillista kylmää vettä, jotta kiehuminen loppuu ja kuori vaahto veden pinnalta. Toista veden lisääminen ja vaahdon poistaminen vielä kaksi kertaa.

Pilko sipulit neljään tai kahdeksaan osaan ja lisää veteen. Lisää myös kuoritut valkosipulinkynnet, öljy, sekä lihat. Keitä miedolla lämmöllä ainakin kaksi tuntia tai kunnes pavut ovat pehmenneet. Lisää sitten mausteita maun mukaan. Jos haluat enemmän väriä voit myös lisätä hieman tomaattipyrettä.