Bongasin nämä kuukausi sitten Nigellan keittokirjasta ja nyt pääsin niitä tekemään. Suomalaisia vadelmia ei vielä ollut, mutta kyllä Portugalilaisetkin maistuivat, tosin niitä olisi saanut olla enemmän. Pienet yhden hengen torttuvuoat minulla on ollut jo monta vuotta, mutta en ole käyttänyt niitä montaa kertaa. Tortut eivät oikein halunneet irrota vuoista, joten tarjoilin ne niissä.

Resepti kuudelle

Pohja:

175 g vehnäjauhoja
30 g kaakaojauhetta
50 g sokeria
1/4 tl suolaa
125 g suolatonta voita
1 suuri keltuainen
1 rkl jääkylmää vettä

Täyte:

50 g valkosuklaata
250 g mascarponea
100 ml kuohukermaa
noin 500 g vadelmia

Lisäksi tarvitset kuusi pientä vuokaa, halkaisijaltaan noin 12 cm.

Laita jauhot, kaakaojauhe, sokeri ja suola joko yleiskoneeseen tai kulhoon. Lisää voi pieninä paloina ja sekoita joko koneella tai käsin kunnes seos on murumaista. Lisää vesi keltuaisen joukkoon, sekoita ja kaada kulhoon. Sekoita kunnes taikina on tasaista. Jaa taikina kahteen osaan, taputtele ne littanaksi, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin ainakin 30 minuutiksi.

Kauli taikinalevyt ohuiksi ja vuokia apuna käyttäen leikkaa sopivan kokoisia ympyröitä, kolme kummastakin taikinalevystä. Painele ne sitten vuokiin. Laita vuoat sitten pakastimeen puoleksi tunniksi ja laita uuni päälle 180 asteeseen.

Laita sitten vuoat pakastimesta suoraan uuniin noin viideksitoista minuutiksi. Voit samalla valmistaa täytteen. Kun pohjat ovat jäähtyneet voit koittaa irrottaa ne vuoista, mutta se saattaa olla vaikeaa.

Vatkaa kerma vaahdoksi, mutta ei liian kovaksi. Lisää sekaan mascarpone ja sulatettu valkosuklaa. Lusikoi täyte pohjien päälle ja asettele kaiken päälle vadelmia.