Tämä oli elämäni toka risotto. Ihan hyvää.

Sienirisotto n. 5-6:lle (alkuperäinen ohje täältä)

50 g kuivattuja porcini sieniä (jos löytyy, jos ei laita joitain muita sieniä)

1 kasvisliemikuutio

2 rkl oliiviöljyä

1 sipuli, hienoksi pilkottuna

2 valkosipulinkynttä, hienoksi pilkottuna

250 g ruskeita herkkusieniä, viipaleina

300 g risottoriisiä (esim. arborio)

175 ml valkoviintä

kourallinen pilkottuja persiljanlehtiä

25 g voita

50 g parmesaaniraastetta


Laita kuivatut sienet litraan kuumaa vettä ja jätä 20 minuutiksi. Nostele sienet sitten siivilään ja kaada vesi toiseen kulhoon, mutta älä kaada pohjalle kertyneitä muruja, sillä siellä saattaa olla myös multaa seassa. Puristele sienistä hellävaraisesti ylimääräinen vesi pois ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Laita kasvisliemikuutio sienten liotusveden sekaan.

Kuumenna öljy kattilassa. Paista sipulia ja valkosipulia noin 5 minuuttia. Lisää kummatkin sienet ja paista 8 minuuttia.

Kaada sitten sekaan riisi ja paista käännellen yksi minuutti. Kaada sekaan viini ja anna sen kiehua hetken. Lisää noin neljäsosa sienten liotusvedestä ja anna riisin kypsentyä usein sekoittaen. Kun vesi on imeytynyt lisää taas neljäsosa vedestä ja toista kunnes kaikki liemi on käytetty. Riisin pitäisi silloin olla kypsää. Ota kattila pois liedeltä ja lisää riisin sekaan puolet persiljasta, voi sekä puolet parmesaaniraasteesta. Anna jäähtyä kannen alla pari minuuttia, annostele risotto lautasille ja ripottele päälle loppu persilja ja parmesaani.