Löysin vähän aikaa sitten netistä tämän ohjeen ja eilen kun kuulin, että sain vihdoin kesätöitä teki mieli kokeilla. Maku oli oikein hyvä, ei liian makea tai kirpeä. Pohja tarttui aika pahasti vuokaan kiinni (lautaselle siirtäminen yhtenä kappaleena oli vaikeaa) ja sitruunakiisseli oli ehkä vähän liian löysää. Tein marenkikuorrutuksen pursottimella ja sillä saikin tosi kivat "koristelut".

1700907.jpg

1700890.jpg

Sitruuna-marenkipiirakka

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
100 g margariinia
1 keltuainen
1 rkl kylmää vettä

Sitruunakiisseli:
1,5 dl vettä
1,5 dl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
3 keltuaista
1 sitruunan kuori raastettuna ja kahden sitruunan puristettu mehu

Marenki:
4 valkuaista
1 dl sokeria

Nypi jauhot, sokeri ja rasva sekaisin. Lisää keltuainen ja sitten nopeasti kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille (varmaan paras voidella vuoka), kypsennä pohjaa 200 asteessa 10 minuuttia.

Mittaa kiisseliä varten kaikki aineet kattilaan ja keitäkoko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Kaada jäähtynyt kiisseli piirakkapohjan päälle.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää sokeri vähitellen koko ajan vatkaten. Pursota marenkivaahto kiisselin päälle, tai levitä lusikan avulla. Paista 175-200 asteessa, kunnes marenki on saanut hieman väriä.




Illallisella tarjottiin myös Katalonialaista herrkua crema catalanaa. Tällä kertaa en sitä tehnyt itse, mutta olen kyllä kokeillut. Sen teko on melko helppoa ja lopputulos on hyvä!

1700887.jpg

Crema Catalana

2,5 dl sokeria
4 keltuaista
1 rkl maissi- tai perunajauhoa
1 kanelitanko
1 sitruunan raastettu kuori
4,5 dl maitoa

Vatkaa kulhossa keltuaiset ja noin ¾ sokerista vaahdoksi. Lisää kanelitanko ja sitruunan kuori, maito ja maissi- tai perunajauho. Lämmitä seosta kattilassa koko ajan sekoittaen, kunnes se hieman sakenee. Ota silloin heti pois liedeltä. Poista kanelitanko ja jaa seos 4-5 matalaan astiaan. Anna jäähtyä ja siirrä sitten jääkaappiin ainakin 2 tunniksi.

Juuri ennen tarjoilua sulata loppu sokeri kattilassa ja kaada jokaisen annoksen päälle ohueksi kerrokseksi (ei tosin tarvitse peittää koko astiaa).